5G Netwerk

Het 5G netwerk is de snellere opvolger van het 4G netwerk. Dat betekent dat je razend snel downloaden en uploaden kunt. Sneller internetten op plaatsen waar veel mensen samenkomen is daar een voorbeeld van. Denk aan een concert met meer dan 500 man. Voorheen gebeurde het nogal dat je internet trager werd. Met 5G is dit verleden tijd. Stel je wilt een serie Bingen en downloaden op je telefoon. Met 5G zal dit veel sneller gebeuren dan met 4G. En omdat er meer ruimte is gecreëerd op het mobiele netwerk zorgt dit ervoor dat er minder vertraging is tussen downloaden en uploaden.

5G zal belangrijk worden wanneer er zelfrijdende auto’s op de markt komen. Waarom? Omdat een zelfrijdende auto gebruik maakt van data veel data! Het is best een ingenieus idee. Want dankzij deze data kan de zelfrijdende auto gebruik maken van de weersomstandigheden en wordt gekeken waar het verkeer druk is. De zelfrijdende auto heeft deze data dus nodig om te functioneren. Dit type auto maakt gebruik van internet. En met allerlei slimme sensoren krijgt de bestuurder rijondersteuning. Wanneer er een file dreigt dan maakt de auto dus gebruik van het 5G netwerk. Dit is nog toekomst muziek. Want daarvoor moet het 5G netwerk 100% toereikend zijn.

Kan ik gebruikmaken van het 5G netwerk?

Als jouw smartphone een modem heeft voor 5G dan kun jij gewoon gebruik maken van het 5G netwerk. Het betekent simpelweg dat jouw toestel hogere datasnelheden aankan. Een 5G netwerk biedt wel een betere dekking dan het 4G netwerk. Dus als jouw toestel 5G gereed is profiteer je daar al van. Dit kun je merken aan de verbinding. Die is beter wanneer je op een drukke plek bent. Zoals een station of vliegveld. Ook binnen is het 5G netwerk sterker. Als jouw wifi wegvalt kun je gebruik maken van het 5G netwerk op jouw mobiel.

Maakt mijn provider al gebruik van het 5G netwerk?

In het voorjaar van 2020 kwam 5G al beschikbaar dus ja jouw provider biedt al 5G aan. Toch is het netwerk in Nederland goed. Dus ondanks het feit dat je profiteren kunt van 5G is 4G minstens net zo betrouwbaar. Als je een ouder abonnement hebt kan het zijn dat je nog geen toegang hebt tot het 5G netwerk.

In welke delen van Nederland is 5G aanwezig?

Over het algemeen is de dekking al 90% aanwezig. En T-Mobile heeft de landelijke dekking weten uit te rollen tot die 90%. Dat houdt in dat 90% van de bevolking er al gebruik van kan maken. Wanneer je een Unlimited Abonnement van T-Mobile hebt dan wordt jouw 5G dekking automatisch geactiveerd. Heb je geen Unlimited abonnement? Dan kun je voor €2 extra per maand gebruik maken van 5G. Volgens Ookla speedtest is T-Mobile dan ook tot snelste getest. En dit al 4 keer op rij. Bekijk bij jouw provider wat er mogelijk is. De grootste providers zoals: KPN, VodafoneZiggo, en T-mobile bieden het al aan.

Kan ik thuis internet opzeggen voor 5G?

Ja je kunt je thuis internet opzeggen voor 5G. Maar dan zou je veel meer data gaan verbruiken. Wel kun je bij thuisgebruik kiezen voor onbeperkt data bij de grotere providers. In dat geval krijg je een modem met simkaart die het 4G signaal kan opvangen. Deze variant wordt enkel gekozen wanneer iemand in een gebied woont waar Wifi heel traag is. Het beste is om je thuis internet gewoon aan te houden totdat er betere abonnementen komen voor thuisgebruik van 5G.

Verdwijnt 4G op korte termijn?

Nee op korte termijn verdwijnt 4G nog niet. De doelstelling is circa 2030. Dus we hebben nog wel even te gaan. En 4G internet is niet heel erg. Als je veel gebruik maakt van jouw smartphone waar supersnel internet voor nodig is, dan kun jij kiezen voor een 5G smartphone met bijbehorend abonnement. Maar niet iedereen hoeft zo nodig gebruik te maken van super snel internet. Zoals we eerder in dit artikel beschreven: Het Nederlandse netwerk voor internet en bellen is vrij goed.

Kan ik 5G uitzetten?

Ja je kunt 5G uitzetten. Sommigen doen dit omdat zij merken dat hun batterij veel sneller leegloopt. En dat is natuurlijk wel vervelend. In dat geval om je batterijduur te besparen kun je 5G uitzetten.

Welke toepassingen maken gebruik van het 5G netwerk?

Gamers die in de cloud gamen maken maar wat graag gebruik van het 5G netwerk. Games worden sneller geladen en het zorgt voor het ultieme game plezier. Video streamen gaat ook een stuk sneller dankzij 5G. De gegevensopdrachtsnelheid is 20 Gbps ofwel Gigabits per seconde, waar dat bij 4G maximaal 1 gigabit per seconde is. De beveiliging van het 5G netwerk is wel erg belangrijk. Want de kans op datalekken of hacken moet worden voorkomen. De overheid wil in de toekomst dan ook samenwerken met providers hierin.

Scroll naar boven