Autoverzekering afsluiten

In Nederland is een autoverzekering verplicht, net zoals een zorgverzekering. Als je geen autoverzekering hebt, loop je het risico op een boete van de politie of de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

WA Autoverzekering

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is een verplichte verzekering voor iedereen die een auto bezit of bestuurt in Nederland. Deze verzekering dekt de schade die u toebrengt aan een ander tijdens een verkeersongeval waarvoor u aansprakelijk bent. Dit omvat zowel materiële schade aan de auto van de andere bestuurder, als letselschade of overlijden van een ander persoon.

De WA-verzekering biedt geen dekking voor schade aan uw eigen auto of letselschade aan uzelf of passagiers in uw auto. Voor deze dekkingen kunt u een aanvullende verzekering afsluiten, zoals een beperkt casco of allrisk verzekering.

Het is belangrijk om te weten dat de dekking van een WA-verzekering beperkt is tot een vastgesteld maximumbedrag per gebeurtenis. Dit bedrag is vastgesteld door de overheid en kan periodiek veranderen. Als de schade hoger is dan dit maximumbedrag, zal u hiervoor zelf aansprakelijk zijn.

Als u een auto koopt of leaset is het verplicht om een WA verzekering af te sluiten. U kunt kiezen voor een WA beperkt casco of WA + allrisk verzekering. Het verschil tussen deze verzekeringen is dat een WA beperkt casco alleen dekking biedt voor schade aan uw eigen auto bij diefstal of brand, terwijl een WA + allrisk verzekering ook dekking biedt voor andere soorten schade, zoals botsingen.

Klik hier om alle autoverzekeringen te vergelijken.

WA+ Autoverzekering

WA+ is een aanvullende verzekering op de verplichte WA autoverzekering. WA+ biedt extra dekking voor eigen schade aan de auto. Er zijn verschillende soorten WA+ verzekeringen, zoals WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco.

WA+ Beperkt Casco dekt schade aan de auto bij een aantal specifieke gebeurtenissen, zoals brand, diefstal, stormschade en aanrijdingen met wild.

WA+ Volledig Casco biedt de meest uitgebreide dekking. Hieronder valt ook schade door bijvoorbeeld ruitbreuk, botsingen met andere voertuigen of objecten en zelfs schade door een ongeluk waarbij u zelf de veroorzaker bent.

Het is niet verplicht om een WA+ verzekering af te sluiten, maar het kan wel verstandig zijn als u wilt beschermd zijn tegen eigen schade aan de auto.

Autoverzekering vergelijken

Ongelukje zit in een klein hoekje!

All Risk Autoverzekering

All Risk is een verzekering die een bredere dekking biedt dan WA+ Volledig Casco. All Risk verzekering dekt ook schade die ontstaat door onvoorziene gebeurtenissen die niet direct onder de WA+ Volledig Casco vallen. Hieronder valt bijvoorbeeld schade door vandalisme, natuurgeweld, brand, diefstal en aanrijdingen met wild.

All Risk verzekeringen zijn vaak duurder dan WA+ Volledig Casco verzekeringen omdat ze een bredere dekking bieden. Het is belangrijk om goed na te gaan of u deze extra dekking nodig heeft en of het binnen uw budget past.

Een All Risk verzekering is vaak alleen beschikbaar voor nieuwe auto’s of auto’s die minder dan een bepaalde leeftijd en/of kilometerstand hebben.

Houd er rekening mee dat er vaak uitsluitingen zijn in All Risk verzekeringen, zoals schade door opzet of roekeloosheid. Er zijn ook uitsluitingen als het gaat om schade aan onderdelen van de auto die normaal gesproken zouden slijten.

Het is aan te raden om verzekeringen met elkaar te vergelijken en te kijken wat het beste past bij uw persoonlijke situatie.

Scroll naar boven