Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is in feite een flexibel contract. De energieleverancier biedt dan energie en gasprijzen die verbonden zijn aan één of meerdere spotmarkten. Op de spotmarkt fluctueren de prijzen voor energie en gas. Zo weet de energieleverancier een dag van te voren hoe hoog of laag deze prijzen zijn. Dalen de prijzen? Dan profiteer je ook meteen, stijgen de prijzen? Dan betaal je ook direct meer. Het brengt meer onzekerheid met zich mee. Want jouw energieprijs zal niet een vaststaand feit zijn. Gebruikers van een dynamisch energiecontract betalen dus iedere maand een andere prijs voor hun energie en gas.

Klik hier voor een energievergelijking.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is voor degenen die wel van een gokje houden. Maar hoe werkt een dynamisch energiecontract dan? De energieleverancier spot dus de prijzen voor energie en gas. Meestal liggen de dynamische prijzen in de nacht of ochtend het laagst. Dan profiteer je als consument het meest, de vraag is immers minder. Nemen we de wintertijd dan kun je donder op zeggen dat de prijzen dan ook hoger liggen. Want we verbruiken meer gas om de woning te verwarmen. De vraag loopt dan op. En zo ook jouw energiekosten. Het kiezen voor een dynamisch energiecontract kan dus lonen. Vooral wanneer je zoveel mogelijk bespaart op energie en gas. Kortom: Jouw maandbedrag kan elke maand anders zijn!

Ik heb nog geen slimme meter kan ik kiezen voor dynamische energie?

Een slimme meter wordt vereist wanneer je kiest voor een energiecontract met dynamische tarieven. Jouw energieleverancier moet namelijk jouw meter kunnen lezen van afstand. Op die wijze zien ze dus ook wanneer jij het meest aan gas en stroom verbruikt. Zo kunnen ze de kosten ook berekenen.

Bij welke energieleverancier kan ik terecht voor een dynamisch energiecontract?

De grote energieleveranciers zoals Essent, Vattenfall en Eneco bieden nog geen contract met dynamische tarieven. Wel kun je bij de volgende energieleveranciers terecht voor dynamische energie:

  • ANWB dynamische energie
  • EasyEnergy
  • Energie VanOns
  • EnergyZero
  • Frank Energie
  • GroeneStroomLokaal
  • NextEnergy
  • NieuweStroom
  • Tibber
  • Vrijopnaam

Is het kiezen voor dynamische energie verstandig?

Als je wel van een gokje houdt dan kun je kiezen voor dynamische energie. Maar houdt er wel rekening mee dat wanneer de prijzen voor energie en gas toenemen dat jouw bedrag ook hoger wordt. Niet iedereen houdt van deze onzekerheid. Er is de afgelopen jaren al genoeg onzekerheid ontstaan op de markt voor energie en gas. Consumenten zagen hun maandbedrag ook bijna verdubbelen dankzij de hoge gasprijs. En dat raakte ze enorm in hun portemonnee. Wel is een contract met dynamische tarieven sneller op te zeggen. Bij een vast contract zet je de prijzen immers vast voor bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Ook heb je niet te maken met schommelingen bij een vast energiecontract. Toch blijkt wel dat consumenten met een dynamisch contract meer wisten te besparen.

Voordelen en nadelen dynamisch energiecontract

De voordelen van een dynamisch energiecontract zijn de directe besparing wanneer de prijs voor gas en stroom dalen. Per uur kun je de prijzen in de gaten houden. Zo zie je bijvoorbeeld ook wanneer de wasdroger het best aangezet kan worden. Wanneer jij het slim speelt kun je dus voor een prikje jouw was drogen. En toegegeven: Er zijn genoeg consumenten die er een sport van maken om zo goedkoop mogelijk gas en stroom te gebruiken. Een nadeel bij dynamische energie is bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen hebt. Als de stroomprijs laag ligt dan krijg je ook minder voor jouw opbrengst. Je moet er tegen kunnen om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. Maar het spel van besparen blijkt voor consumenten met dynamische energie een leuke bezigheid. Ander nadeel is ook dat als je geen slimme meter hebt deze alsnog moet aanvragen. Hier gaat tijd overheen. Dus als je nog geen slimme meter hebt denk daar dan over na.

Ga je liever voor zekerheid?

Dan kun je kiezen voor een energiecontract met een vaste looptijd. Liever ook niet te lang vastzetten omdat er zoveel verandering gaande is op de energiemarkt. Uiteindelijk kiest iedereen wat het beste is voor zijn portemonnee. Met het oog op inflatie en andere gestegen kosten wil men juist besparen. En dat kan door te zoeken naar een goedkoper energiecontract. Andere besparingen zijn ook nog steeds mogelijk. Bijna alles op het gebied van je vaste lasten daar kun je op besparen. Alleen iets minder dan voorheen. Maak daarbij gebruik van de Energievergelijker 2023 en zie hoeveel jij nog kunt besparen op jouw energiecontract!

Scroll naar boven