Iedereen die een woning huurt of bezit dient een inboedelverzekering af te sluiten. Als je er nog geen één hebt dan kun je beginnen met inboedelverzekering vergelijken. Zo kun je zien bij wie de inboedelverzekering het goedkoopste is. Een inboedelverzekering verzekert de losse boedel in je woning. Dus met andere woorden: Alle spullen die je mee kunt verhuizen. Wanneer bij een brand jouw inboedel zo beschadigd raakt dat je deze niet meer kunt gebruiken dan kun je daar de verzekeraar voor benaderen. Een verzekering van de inboedel keert uit bij brand, waterschade, inbraak en storm.
Klik hier om inboedelverzekeringen te vergelijken
Wat is gedekt onder de inboedelverzekering?
Stel je komt thuis na een heerlijke vakantie en je beseft dat er is ingebroken. Waardevolle spullen zoals je tv en audioapparatuur is meegenomen door de inbreker. In dat geval vergoedt jouw inboedelverzekering de schade die je daardoor lijd. Ook wanneer een storm heeft geraasd wordt er uitgekeerd door de verzekering. Overigens geldt dit voor losse spullen. Heb je kinderen en zijn ze iets te wild aan het spelen geweest waarbij de tv kapot gaat? Dan kun je je verzekeraar inlichten die de schade daaraan vergoedt. Ongelukjes zitten namelijk in een klein hoekje.
En wat valt niet onder de inboedel?
Alle vaste producten en spullen. Een brand in de keuken valt weer onder de opstalverzekering, mits dit vaste elementen zijn. Zijn je pannen zwartgeblakerd? Dan vallen deze pannen wel weer onder de inboedel. Alles wat buiten staat zoals je barbecue of tuinset die vallen ook niet onder de inboedelverzekering. Over het algemeen mag je stellen dat schade door brand, water in inbraak wordt gedekt door de inboedel. En als je opzettelijk schade toebrengt aan een product of nalatig bent geweest in onderhoud dan ook wordt jouw schade niet vergoed. Let ook goed op in de voorwaarden of glas is gedekt. Het kan zijn dat glas weer valt onder de opstalverzekering.
Wordt de nieuwwaarde van mijn spullen uitgekeerd?
Ook weer een puntje om op te letten. Er zijn verzekeraars die de nieuwwaarde uitkeren bij de schade. Wel wordt gekeken naar de dagwaarde, als deze lager is dan 40% van de nieuwwaarde dan krijg je de lagere dagwaarde uitgekeerd. Als een product te repareren valt dan keren verzekeraars de reparatie kosten daarvan uit. Mocht deze waarde hoger zijn dan de aanschaf van een nieuw exemplaar? Dan wordt de waarde wel uitgekeerd. Een ander voorbeeld is een bankstel. Als deze al meer dan tien jaar oud is, dan ook wordt de nieuwwaarde hiervan niet uitgekeerd. Verzekeraars hanteren checklijsten hiervoor. Spullen die in de opslag staan en niet vaak worden gebruikt worden ook vergoedt namens de dagwaarde. Lees dus goed de voorwaarden door voordat u besluit te kiezen voor een inboedelverzekering.
Hoe vaak kan ik mijn inboedelverzekering vergelijken?
Eigenlijk kun je deze altijd vergelijken maar ook een inboedelverzekering kent een looptijd. Meestal is de gangbare looptijd een jaar. Heb je een langere looptijd gekozen? Kijk dan goed wanneer je kunt beginnen met je inboedelverzekering vergelijken. De verzekeraar neemt een opzegtermijn van één maand in acht. Dit kun je simpel doen door ze te bellen of aangetekend een brief te sturen. Als je overstapt van inboedelverzekering dan neemt de nieuwe verzekeraar de overstap op zich.
Waar let ik nog meer op bij inboedelverzekering vergelijken?
Ten eerste let je op de maandelijkse premie, maar de dekking is ook van belang. Ga je voor zo goedkoop mogelijk? Dan is de dekking meestal ook basis. Let ook goed op dat je je inboedelverzekering tijdig stopzet. Anders wordt deze stilzwijgend verlengd. Dus als jij een geschikte inboedelverzekering gevonden hebt, dan dien je vrij te zijn om over te kunnen stappen.
Let op: Het is geen verplichting om een inboedelverzekering af te sluiten maar het wordt ten zeerste aangeraden!
Wat is nog meer van belang?
Maak zelf ook een inventarisatie van jouw inboedel. Maak duidelijke foto’s en sla deze digitaal op in een map. Bij inbraak kun je aantonen welke spullen er in jouw huis stonden voor de inbraak. Zo heb je altijd bewijs van jouw inboedel. Wanneer iemand anders schade heeft veroorzaakt aan jouw inboedel dan kun je het best je eigen verzekeraar inlichten. Claim de schade dan ook via jouw eigen inboedelverzekering. Jouw verzekeraar gaat vervolgens de schade claimen bij degene die de schade veroorzaakt heeft. Waarom denk je dan? Omdat als jij de schade verhaalt op de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker de dagwaarde wordt uitgekeerd. Jij vroeg niet om de schade dus mag je verwachten dat de nieuwwaarde ervan uitgekeerd wordt.