Massaclaim tegen energiebedrijven

Op dit moment wordt er een massaclaim voorbereid tegen ten minste tien energiebedrijven wegens vermeende onwettige wijzigingen in variabele energiecontracten. Aanbieder Vattenfall is al veroordeeld door de rechtbank. GoBaxter schat dat klanten gemiddeld €400 kunnen terugvorderen, wat neerkomt op een totaal van €2 miljard aan compensatie voor alle grote en kleine energiebedrijven die tussentijdse prijsverhogingen hebben doorgevoerd tijdens de energiecrisis. Vattenfall beweert echter dat de rechtszaak alleen van toepassing is op een specifiek geval van tariefwijziging in april 2022, en andere klanten kunnen niet profiteren van deze uitspraak. GoBaxter opent op dinsdag de registratie voor de massaclaim tegen Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie.

Variabele energiecontracten

Variabele energiecontracten geven doorgaans aan dat de aanbieder de tarieven voor bestaande klanten twee keer per jaar aanpast. Echter, vanwege de extreme elektriciteits- en gasprijzen van vorig jaar hebben energieleveranciers deze tarieven vaker gewijzigd en hebben zij voornamelijk vertrouwd op de extreme prijsstijgingen voor gas aankopen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde echter dat Vattenfall niet duidelijk genoeg was over dergelijke uitzonderlijke situaties met een verhoging.

Veel consumenten zijn een variabel energiecontract aangegaan om de mogelijkheid te hebben om over te stappen naar andere aanbieders wanneer er betere deals beschikbaar zijn. Dit type contract biedt hen de flexibiliteit om te profiteren van prijsdalingen en overstap bonussen. De recente energiecrisis heeft er echter voor gezorgd dat veel energiebedrijven hun tarieven vaker hebben gewijzigd dan de gebruikelijke twee keer per jaar. Deze wijzigingen werden vaak doorgevoerd onder het mom van extreme prijzen voor elektriciteit en gas op internationale markten.

Onwettig gehandeld

GoBaxter beweert dat Vattenfall’s tussentijdse prijsverhogingen in strijd zijn met Europese richtlijnen en de wet. Het bureau werkt samen met advocatenkantoor Finch Dispute Resolution en stelt dat andere energieleveranciers waarschijnlijk onwettig hebben gehandeld als zij hun tarieven tussentijds hebben gewijzigd. CBS-cijfers van vorig jaar tonen aan dat 57% van de huishoudens een variabel energiecontract had, wat meer dan 4,5 miljoen huishoudens vertegenwoordigt waarvoor GoBaxter mogelijk een deel van hun energierekeningen kan terugvorderen.

De massaclaim tegen energiebedrijven wegens vermeende onwettige wijzigingen in variabele energiecontracten heeft de aandacht van veel consumenten getrokken. Het nieuws heeft zich snel verspreid en er zijn veel vragen en zorgen over de gevolgen van deze zaak voor zowel energiebedrijven als consumenten.

Europese richtlijnen

De rechtbank in Amsterdam oordeelde echter dat Vattenfall’s tussentijdse prijsverhogingen in strijd waren met Europese richtlijnen en de wet. Het bedrijf werd daarom gedwongen om klanten te compenseren voor de extra kosten die ze moesten betalen. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor andere energiebedrijven om te worden aangeklaagd voor vergelijkbare praktijken.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven