Opstalverzekering

Een opstalverzekering afsluiten doet u om schade aan uw opstal te verzekeren. En met opstal bedoelen we vaste elementen. Denk daarbij aan uw dak, muren, de keuken, badkamer etc. Dit zijn vaste onderdelen van uw huis. Ontstaat daar schade aan? Dan is dit verzekert middels de opstalverzekering. Wanneer u een huis heeft gekocht dan bent u verplicht om deze af te sluiten. Immers een storm kan schade aanbrengen aan uw dak, dan is het wel zo fijn dat dit verzekerd is. Leuk is het niet, maar een brand kan ook veel verwoesten aan uw huis. Deze schade valt onder uw opstalverzekering mits de brand niet opzettelijk veroorzaakt is.


Is alle schade gedekt aan de opstal?

Nee niet alle schade wordt gedekt. Stel dat uw dak slijtage vertoond waardoor deze gerepareerd moet worden, dan is dit voor eigen rekening. Het onderhoud van uw huis is uw verplichting. Schade voortkomend uit nalatigheid is niet gedekt volgens de woonhuisverzekering. Dit geldt ook opstal dat verroest is of houtrot. Een verzekeraar verwacht van u dat u regelmatig onderhoud pleegt.

Wat is het verschil dan tussen een opstalverzekering en inboedelverzekering?

Het verschil tussen een opstalverzekering en inboedelverzekering is dat bij de opstalverzekering alle vaste elementen die u dus niet mee kunt nemen zijn verzekerd. Stel u heeft schade geleden door een brand en uw keuken is verwoest, dan wordt deze schade vergoedt volgens de opstalverzekering. Zijn uw gordijnen bij de brand verloren gegaan dan valt dit onder de inboedelverzekering. Immers gordijnen hangen los en kunnen meegenomen worden.

Wat wordt gedekt volgens de opstalverzekering?

Brandschade dat niet aangestoken is. Of een stormschade vanaf windkracht 7 waarbij uw dakpannen eraf gewaaid zijn die worden vergoed. Na een brand moet de woning schoongemaakt worden er ontstaat bij een brand veel roet en rookschade. Deze kosten worden ook gedekt. Heeft er een ontploffing plaatsgevonden door bijvoorbeeld een gaslek? Dan ook worden deze kosten vergoedt. Blikseminslag of hagelschade kunnen ook veel veroorzaken. Schade hieruit voortkomend worden tevens vergoed.

Wat is een woonhuisverzekering?

Een woonhuisverzekering is gelijk aan de opstalverzekering, het is simpelweg een andere bewoording. Tegenwoordig gebruiken verzekeraars ook het woord woonhuisverzekering om de opstalverzekering aan te duiden.

Valt mijn verlijmde houten vloer ook onder de opstalverzekering?

Ja uw verlijmde houten vloer valt ook onder de dekking. Immers u kunt uw verlijmde vloer niet meenemen.

Hoeveel betaal ik aan een opstalverzekering?

Dit hangt af van de woning denk daarbij aan het type en het bouwjaar. Er wordt vooral gekeken naar de herbouwwaarde van de woning. Stel uw woning brand compleet af tot de grond. Dan wil de verzekeraar de herbouwwaarde weten. Want in dat geval moet de woning weer geheel opnieuw herbouwd worden. Maar over het algemeen mag u verwachten dat een opstalverzekering maximaal zo’n €25 per maand bedraagt. Let wel goed op de dekking van een opstalverzekering. Verzekeraars hanteren namelijk verschillende voorwaarden en bijbehorende kosten.

Moet ik een eigen risico betalen voor deze verzekering?

Ja u betaalt zoals bij de meeste verzekeringen een eigen risico. Meestal is het eigen risico een bedrag van €150. Verhoogt u uit eigen wil dit eigen risico? Dan wordt u premie automatisch lager.

Opstalverzekering vergelijken.jpg

Opstalverzekering vergelijken

Loont het om de opstalverzekering te vergelijken?

Het loont zeker om uw opstalverzekering te vergelijken. Verzekeraars vragen namelijk verschillende premie’s voor hun product. Net zoals bij een autoverzekering of zorgverzekering kunt u besparen op uw opstalverzekering.

Ik huur een woning moet ik dan ook een woonhuisverzekering afsluiten?

Nee uw verhuurder regelt deze zaken. De verhuurder is immers eigenaar van uw huurwoning. Zij dienen te zorgen dat het pand goed verzekerd is. Wel dient u uw inboedel zelf te verzekeren.

Bijna alles is te verzekeren. Daarom is het handig om eenmaal per jaar te starten met verzekeringen vergelijken. Op uw zorgpremie kunt u al tientallen euro’s besparen. Ook op woonhuisverzekeringen is deze besparing mogelijk!

Scroll naar boven