Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat het tijd is om te kijken naar energieleveranciers. Nu de stroom- en gasprijzen dalen, worden de verschillen tussen energieleveranciers groter. In dit artikel vind je een overzicht van de top 5 goedkoopste dynamische en variabele energiecontracten van energieleveranciers in 2023.
Tarieven
Het is belangrijk om te weten dat de tarieven die energieleveranciers aanbieden sterk van elkaar kunnen verschillen. Dit komt doordat zij verschillende inkoopmomenten en -strategieën hanteren. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag, en dit kan een grote invloed hebben op de tarieven die worden aangeboden.
Om je te helpen de beste deal te vinden, hebben we hieronder de goedkoopste energiecontracten van dit moment op een rij gezet. Het is belangrijk om te weten dat deze tarieven kunnen veranderen, dus het is altijd goed om regelmatig energieprijzen te vergelijken en te kijken of je nog steeds de beste deal hebt.
Dynamische energiecontracten
Bij een dynamisch energiecontract zijn de daadwerkelijke prijsverschillen afhankelijk van de inkoopkosten en de maandelijkse abonnementskosten. Huishoudens met een dynamisch energiecontract profiteren momenteel van de dalende energieprijzen.
Wie zijn de goedkoopste?
De top 5 goedkoopste dynamische energieleveranciers voor stroom en gas zijn Tibber en Next Energy, gevolgd door Frank Energie, Zonneplan en ANWB. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de stroom- en gasprijzen, waarbij de tarieven per kWh of m3 worden weergegeven, evenals de vaste kosten per maand.
Top 5 goedkoopste energieleveranciers met een dynamisch energiecontract
- Tibber
- Next Energy
- Frank Energie
- Zonneplan
- ANWB Energie
De 5 goedkoopste energieleveranciers met een vast of variabel energiecontract.
- Budget Energie
- Greenchoice
- Coolblue Energie
- Oxxio
- Mega Energie
Hoeveel kosten deze contracten?
Het dynamische stroomtarief voor de maand januari is opgebouwd uit de kale stroomprijs, energiebelasting en inkoop- en garantiekosten van Oorsprong (GVO) en komt uit op ongeveer €0,30 per kWh inclusief btw. De dynamische gasprijs is voor de maand januari opgebouwd uit de kale gasprijs, energiebelasting en inkoop- en GVO-kosten, wat neerkomt op ongeveer €1,64 per m3 inclusief btw.
Hoeveel betaal ik?
Benieuwd wat deze kosten betekenen voor jouw termijnbedrag? Je kunt dit berekenen op de website van de desbetreffende energieleverancier.
Variabele energiecontracten
Wie liever een variabel energiecontract heeft, kan kiezen voor Budget Energie en Engie als voordeligste opties voor stroom en Budget Energie voor gas. Bij dit type contract variëren de prijzen per maand, per half jaar of per drie maanden.
Zonnepanelen
Een variabel energiecontract is over het algemeen voordeliger voor mensen met veel zonnepanelen.
Prijsplafond
Naast de goedkoopste energieleveranciers, is het ook interessant om te kijken naar de invloed van het prijsplafond op de energieprijzen. Sinds 1 januari 2022 is er namelijk een tijdelijk prijsplafond ingesteld om de hoge energieprijzen te beteugelen. Dit plafond geldt voor leveranciers die gas- en/of elektriciteitstarieven rekenen die hoger zijn dan de maximumprijs die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Dit plafond geldt tot en met 31 december 2023.
Het prijsplafond zorgt er dus voor dat de energieleveranciers hun prijzen niet te hoog kunnen maken en dat consumenten beschermd worden tegen te hoge energieprijzen. Het kan echter wel betekenen dat de energieleveranciers minder winst maken, waardoor sommige leveranciers ervoor kunnen kiezen om minder nieuwe klanten aan te nemen.
Als consument kan je hier dus je voordeel uit halen door te profiteren van de lagere energieprijzen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het prijsplafond slechts tijdelijk is en dat de energieprijzen na afloop van het prijsplafond mogelijk weer zullen stijgen.
Energie vergelijken 2023
Om te beslissen of het loont om over te stappen naar een andere energieleverancier, is het verstandig om verschillende energieleveranciers te vergelijken. Hierbij is het belangrijk om niet alleen naar de prijzen te kijken, maar ook naar andere factoren zoals de contractvoorwaarden, duurzaamheid en klantenservice.
Door energieleveranciers te vergelijken kan je vaak flink besparen op je energierekening, waardoor je meer geld overhoudt voor andere zaken. Het loont dus zeker om regelmatig te kijken of je nog bij de juiste energieleverancier zit.
Klik hier om een energievergelijking te maken!
Veelgestelde vragen over de top 5 goedkoopste energieleveranciers in 2023:
Dynamische energiecontracten zijn contracten waarbij de prijs afhankelijk is van de inkoopkosten en de maandelijkse abonnementskosten. Dit betekent dat de tarieven kunnen variëren per maand, afhankelijk van de marktomstandigheden.
De energieleveranciers bieden vaak een calculator aan op hun website waarmee je het termijnbedrag kunt berekenen. Hierbij kun je onder andere je verbruik en de tarieven invoeren.
In de top 5 van goedkoopste dynamische energiecontracten staan Tibber, Next Energy, Frank Energie, Zonneplan en ANWB.
Variabele energiecontracten zijn contracten waarbij de tarieven per maand kunnen verschillen. Dit type contract kan voordelig zijn voor mensen met veel zonnepanelen omdat zij vaak meer energie terugleveren aan het net dan dat zij verbruiken.
In de top 5 van goedkoopste variabele energiecontracten staan Budget Energie en Engie voor stroom en Budget Energie voor gas.
Ja, het prijsplafond is van belang bij het kiezen van een energieleverancier. Dit is het maximale tarief dat de leveranciers mogen rekenen voor de levering van energie. Het is daarom verstandig om hier rekening mee te houden bij het vergelijken van energiecontracten.