Vermindering energiebelasting 2023

Vermindering energiebelasting 2023: In 2023 zullen er een aantal veranderingen plaatsvinden rondom de energierekening in Nederland. Deze veranderingen zijn bedoeld om burgers te compenseren voor de sterk gestegen energieprijzen. Hieronder worden alle veranderingen op een rij gezet.

Prijsplafond 2023

Om mensen meer zekerheid te bieden over de hoogte van de energierekening is er in 2023 een prijsplafond. Dit betekent dat de overheid de prijs van gas en stroom vastzet tot een jaargebruik van een gemiddeld huishouden, en nog wat extra ruimte geeft voor mensen die door verduurzamingsmaatregelen vooral stroom gebruiken. Het plafond komt daarmee uit op: 1200 m3 gas en 2900 kWh aan stroom. Kom je hier niet overheen dan betaal je de vaste prijzen van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden alleen als de tarieven in je energiecontract hoger zijn. Zijn de tarieven lager dan betaal je uiteraard het lage tarief. Verbruik je meer dan het plafond dan betaal je daarboven de marktprijs. Die prijs verschilt per energieleverancier en de afspraken in je energiecontract. De maximumtarieven van het prijsplafond zijn inclusief energiebelasting en btw.

Eindafrekening

Bij sommige energiemaatschappijen is het mogelijk om maandelijks te controleren of u onder het prijsplafond blijft en om te weten wanneer u uw eindafrekening kunt verwachten. Het prijsplafond wordt in de praktijk opgedeeld in twee periodes: een periode vóór de eindafrekening en een periode daarna. Het tijdstip van de eindafrekening verschilt per persoon en is afhankelijk van de datum waarop het energiecontract is afgesloten. Als u vóór de eindafrekening minder verbruikt dan het prijsplafond, kunt u het resterende bedrag na de eindafrekening niet meenemen naar de rest van het jaar.

Blokverwarming 

Het prijsplafond geldt niet voor mensen met blokverwarming. Zij krijgen daarvoor in de plaats een financiële tegemoetkoming. Het gaat om een vast bedrag per wooneenheid (zoals een appartement of studentenkamer) die door de VVE, woningcorporatie of verhuurder moet worden aangevraagd. Details over de hoogte van het bedrag en de startdatum zijn nog niet bekend gemaakt.

Korting op de energiebelasting

Iedereen die energie gebruikt, betaalt energiebelasting. Die belasting betaal je via je energierekening. Op het totale bedrag aan energiebelasting dat je moet betalen, geeft de overheid korting. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat stroom voor iedereen betaalbaar blijft. In 2023 is die korting €597. Dat is minder dan in 2022 toen de korting tijdelijk verhoogd werd met €265. Het bedrag is er voor iedereen ongeacht hoeveel energie je verbruikt. 


Veelgestelde vragen

Wat is het prijsplafond?

Het prijsplafond is een maximumtarief voor de energieprijzen dat in 2023 wordt vastgesteld. Het tarief geldt voor gas en elektriciteit en is gebaseerd op het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden. Als je onder dit verbruik blijft, betaal je het vaste tarief van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh elektriciteit. Als je meer verbruikt dan het plafond, betaal je daarboven de marktprijs.

Geldt het prijsplafond voor alle energieleveranciers?

Ja, het prijsplafond geldt voor alle energieleveranciers in Nederland. Het tarief is wettelijk vastgesteld en geldt voor iedereen die energie afneemt.

Hoe kan ik controleren of ik onder het prijsplafond blijf?

Je kunt in de app van je energieleverancier controleren of je onder het prijsplafond blijft. Op de jaarlijkse eindafrekening van je energieverbruik kun je zien of je het hele jaar onder het plafond bent gebleven. Let op: het prijsplafond wordt opgedeeld in twee periodes, één vóór je eindafrekening en één daarna. Dit moment is voor iedereen verschillend en afhankelijk van de datum waarop je je contract afsloot.

Wat gebeurt er als ik meer verbruik dan het prijsplafond?

Als je meer verbruikt dan het prijsplafond, betaal je daarboven de marktprijs. Die prijs verschilt per energieleverancier en de afspraken in je energiecontract.

Hoeveel bedraagt de energiebelastingkorting in 2023?

De energiebelastingkorting bedraagt in 2023 €597 per huishouden. Dit bedrag is er voor iedereen ongeacht hoeveel energie je verbruikt. Je ziet het op de jaarlijkse eindafrekening van je energiegebruik staan.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een extra tegemoetkoming in de energiekosten voor huishoudens met een laag inkomen of een uitkering. In 2023 bedraagt de toeslag eenmalig €1300 per huishouden. Bijstandsgerechtigden ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen moeten de toeslag zelf aanvragen via de bijzondere bijstand.

Geldt het prijsplafond ook voor mensen met blokverwarming?

Nee, het prijsplafond geldt niet voor mensen met blokverwarming. Zij krijgen daarvoor in de plaats een financiële tegemoetkoming. Het gaat om een vast bedrag per wooneenheid (zoals een appartement of studentenkamer) die door de VVE, woningcorporatie of verhuurder moet worden aangevraagd. Details over de hoogte van het bedrag en de startdatum zijn nog niet bekend gemaakt.

Scroll naar boven